Ik hikte er ieder jaar weer tegenaan. Die rotadministratie. Ik heb er echt een broertje dood aan. Had ik het nou maar wat vaker bijgehouden. Dan hoeft niet alles in een keer en was ik ook niet de helft aan bonnetjes kwijt. Maar het jaar erop was het weer 1 doffe ellende. Inmiddels ben ik mijn uitstelgedrag aardig de baas, maar ik heb nou eenmaal van nature de neiging om de minder leuke dingen van het ondernemersvak uit te stellen.
Nou kan je een paar dingen doen om jezelf wat lucht te geven. Wat zaken uitbesteden is daar een van. Zie mijn andere blog daarover. Maar als je het toch zelf wilt of moet doen, dan heb ik zometeen wat tips voor je om jouw uitstelgedrag de baas te zijn.
Niet gezond
Uitstelgedrag is niet alleen stressvol, maar heeft een veel groter effect dan je denkt. Uit onderzoek is gebleken dat het ook slecht is voor je gezondheid en je ontwikkeling binnen je bedrijf. Neem bijvoorbeeld je zichtbaarheid. De meeste onderneemsters die ik tref, zijn gewoon niet zulke helden om zichzelf zichtbaar in de markt te zetten. Een gevolg is dat je impact en je professiondle indruk enorm afnemen. En het blijft ook nog eens in je hoofd knagen omdat je weet dat je er wat aan moet doen. Dus dit kost enorm veel energie. Ook ben je minder trots op jezelf omdat het niet lukt. En daardoor word je ook nog eens lustelozer en vermoeider. Echt iets dat je moet aanpakken dus.
Wat veroorzaakt uitstelgedrag nou eigenlijk?
Uitstelgedrag kan meerdere redenen hebben:
– Je hebt geen doelen gesteld
– Je bent druk met alleen de leuke dingen
– Je hebt geen overzicht
– Je bent een dromer en dwaalt snel af
– Je hebt teveel afleiding om je heen
– Je ervaart te veel stress
– Je krijgt geen genoeg slaap
– Je mist kennis
– Het interesseert je gewoon niet
– Je wilt het perfect doen en dat kan volgens jou op dit moment niet
En zo zijn er nog meer dingen die voor uitstelgedrag zorgen. Maar hoe los je het nou op, zodat je wel in die actiemodus komt? Hier volgen een paar tips:
Tip 0. Plannen is een heiligdom.
Als je niets plant, gebeurt er sowieso niks. Daarom staat hij op tip 0. Als no-brainer. Ik ken er genoeg die de neiging hebben om alles lekker in hun hoofd te laten: “Ja, maar ik onthou het wel!” Hahaha, no way! Niets plannen zorgt voor chaos en structuurloos dobberen. Er gebeurt niks, nakkes, nada.
Tip 1. Denk aan het fijne eindresultaat
Wat levert het op? Wat kan je nu beter doen als je deze taak hebt gedaan? Wie maak je er blij mee? Waarom voelt het fijner?
Schrijf 5 positieve ‘tadaah’ resultaten op die deze taak opleveren. Plak boven je bureau of waar je ook moet zijn om de taak uit te voeren. Zo word je herinnerd aan de leuke kant van deze zware klus.
Tip 2. Deel een groter project op in kleinere acties
Je moet het voor jezelf zo overzichtelijk mogelijk maken. Daarom is het goed om kleinere deelacties te bedenken en jezelf daarvoor een tijdslimiet te geven. Plan het in in dagdelen, zodat je de rest van de dag je focus op iets anders kan leggen.
Tip 3. Bekijk of je iets kan beloven aan anderen, als stok achter de deur
Als je jezelf voorneemt om iets af te hebben binnen een bepaalde tijd, en het is niet af… nou en? Echt niet dat jij jezelf op je donder gaat geven. Dit verandert als je er met iemand anders afspraken over maakt. Met je boekhouder bijvoorbeeld. Beloof aan hem dat je volgende week woensdag alles inlevert. Dan heb je al een extra stok achter de deur.
Tip 4. Zet een timer aan op 30 minuten om een start te maken met je taak
Bij de start van een taak zit meestal het uitstelgedrag. Om dit makkelijker te maken zet je een timer op 30 minuten. Je moet binnen die tijd een start hebben gemaakt met het uitvoeren van je taak. Wat blijkt: na die tijd zit je vaak al in een lekkere flow om ermee door te gaan. Dit komt omdat je lichaam dopamine (een beloningshormoon) aanmaakt als je resultaten boekt.
Tip 5. Begin de dag met de taak waar je het meest tegenop ziet
Want dat zorgt voor een nog grotere voldoening. Hierdoor ben je in staat om ook andere taken op te pakken. Zorg ervoor dat je de avond ervoor alles klaar hebt liggen voor die taak. Dan kun je gelijk met frisse moed aan de slag.
Tip 6. Zet je socials uit.
De allergrootste afleiders zijn je socials op je telefoon. Zet alle meldingen uit, vooral bij een grote taak. Ook van je WhatsApp. Even geen voorvertoningen meer en irritante rode bolletjes bij je apps. Spreek met jezelf af op welke momenten je er weer op mag kijken. Bijvoorbeeld na 3 uur. Door dit te doen, ben jij de baas over je socials. En zij niet meer over jou.
Tip 7. Voorbereiding is het halve werk
Bij tip 5 kwam het al even voorbij. Leg alles klaar voordat je een taak moet doen. Zorg ervoor dat je alles hebt verzameld dat je nodig hebt en een opgeruimde omgeving hebt. Ook dit is natuurlijk al een taak op zich.
Tip 8. Geen smoesjes
Vandaag niet, ik ben ongesteld en daardoor kan ik mij niet concentreren. Ik moet eigenlijk ook nog de planten water geven. Ik had het gister zo druk, vandaag mag het wel even een tandje minder. Even lunchen met een vriendin moet toch kunnen, iedereen moet eten nietwaar? Eerst maar even een post plaatsen op Instagram, anders ben ik niet zichtbaar (had je al lang in bulk kunnen inplannen). Oja, ik moet nog spullen bestellen. Eerst maar even doen anders komt het weer een dag later binnen…. NEIN! Je hebt iets gepland voor nu! Begin er dan ook aan… zet nu gelijk die wekker!
Als je eenmaal met een taak bent begonnen, kan het echt wel lastig zijn om je hoofd erbij te houden. Kijk ook eens bij mijn tips om focus te houden. Enneh, succes he. Ik neem nog regelmatig mijn eigen tips erbij hoor 😉 Ik ben een echte ADD’er en gebakken met uitstelgedrag.
Wil je meer tips ontvangen?
Download dan een van mijn gratis producten. Dan ontvang je automatisch mijn inspiratiemails.