fbpx

Heb je dat ook wel eens, dat je een periode wat lusteloos bent? Er komt niets uit je handen, je hebt nergens zin in en het liefste kruip je weer lekker terug in bed. Of je doet een Netflixje met chips en cola. Zo af en toe is dat heus niet erg. Alleen; als je een succesvolle business wilt, dan moeten je body & mind goed in shape zijn. 

“Wat heeft dat ermee te maken,” denk je misschien?

Als jouw algehele conditie op en top is, dan kun je mentaal veel meer aan en ben je in staat meer werk te verzetten. Stel je voor; je voelt je niet helemaal ‘bien’ en vervolgens gaat er een toffe klus niet door, of je hebt een hele lastige klant. Dit hakt er dan veel sneller in en vervolgens ben je ontmoedigd om wat nieuws op te pakken. Een neerwaarts gaande spiraal dus. Maar als je fit bent, dan stap je er juist wat sneller overheen en heb je zin om lekker met je bedrijf aan de slag te gaan.

Als je genoeg beweegt en goed eet, dan maakt jouw beloningscentrum in je hoofd het stofje dopamine aan. Naast dat je hierdoor een goed gevoel krijgt, zorgt dit stofje er ook voor dat je zin krijgt om je werkzaamheden te doen. Helemaal als er een vervelende klus op je ligt te wachten, zoals je administratie, dan pak je dat veel sneller op. Heb je die taak gedaan, dan komt weer dat beloningsstofje dopamine vrij. Dit smaakt naar meer! Zodoende kom je in een fijne flow dat helpt bij het effectief doen van je werkzaamheden en dat helpt mee aan een succesvolle business.

Ik merk het zelf nu ook. Want geloof mij, ik ben helemaal niet van het sporten. Het zit er gewoon niet in. Vroeger altijd als laatste ‘gekozen’ op school tijdens gym, etc. Het is verder geen trauma hoor :D, maar ik weet dat een goede conditie mij een stuk verder helpt. Daarom ben ik nu aan de slag gegaan met een personal trainer. En ik voelde mij na een paar weken al zoveel fitter en beter!

Dus ga snel aan de slag met jezelf! Hier 8 tips om je body & mind in shape te krijgen voor een effectieve flow in je styling business:

 

  1. Een goede conditie

Dit is natuurlijk een open deur, maar toch beseffen veel ondernemers nog niet dat dit zo belangrijk is. Binnen veel beroepen beweeg je vaak onregelmatig. Of je bent op pad voor een opdracht en je maakt voldoende stappen, of je zit weer een hele dag achter je scherm. Ben je sowieso geen sportief type? Ga dan minimaal dagelijks een halfuur achter elkaar wandelen. Gewoon flink doorwandelen, dan kom je al een heel eind.

 

  1. Slaap voldoende

Je hebt de hele dag hard gewerkt, je komt thuis, maakt eten klaar, en dan plof je eindelijk lekker op de bank neer om een serietje te kijken. En nog maar een aflevering, en nog maar een aflevering… en etc. Ok, nog even snel je socials checken in bed voor het slapen gaan. Yes, weer een paar likes erbij!

Ook hierdoor komt het dopamine stofje weer vrij, wat jou een goed gevoel geeft. Maar dit is niet voor lange duur. Want op deze manier kom je nooit aan 8 uren slaap en ben je helemaal weer terug bij af. Kan je met minder slaap toe dan 8 uren? Te gek! Iedereen is anders. Zo lang jij maar uitgerust je bed uit sprint om de dag te beginnen.

 

  1. Eet op tijd en healty

Die chips en cola, je kan mij er wakker voor maken. Maar als ik weer een weekendje te buiten ben gegaan aan al dat lekkers, dan voel ik mij zo suf als een konijn. Suiker is voor mij een grote boosdoener. Dus ik probeer zo vaak mogelijk koolhydraatbeperkt te eten. En ook op gezette tijden. Het lukt mij echt niet altijd hoor. Maar ik merk wel dat ik veel beter functioneer als ik voldoende, gezonde voedingsstoffen binnenkrijg. Kijk wat voor jou werkt en wat jou op de lange duur een gezond gevoel geeft.

 

  1. Maak tijd voor je familie en vrienden.

Echt, als je een leuke dag hebt gehad met vrienden of familie, dan kan je daar weer een flinke tijd op teren. Het is belangrijk om die balans te hebben tussen werk en prive. Praten met mensen buiten je werk geeft je inspiratie en energie en zodoende een nieuwe boost. Ook lekker praten over je werk hoor! Zo weet iedereen waar je mee bezig bent en gaan ze het ook vaker over jou hebben.

 

  1. Plan vrije dagen in

Mijn valkuil is om altijd gewoon maar door te gaan. Juist omdat je lekker in een flow zit. Maar als je je hoofd niet af en toe flink leeg maakt, dan raak je vol en heb je de kans om binnenkort zonder inspiratie te zitten. Plan daarom dat uitje of dat weekendje weg vooruit in. Zo kun je je erop verheugen en er op de dag zelf lekker van genieten.

 

  1. Laat je perfectionisme los

Dat je alles perfect wilt doen, is op zich niets mis mee. Maar als je erin blijft hangen en iets nooit goed genoeg is, dan snijd je jezelf aan meerdere kanten in je vingers. Je krijgt je zaken niet op tijd af, wat stress oplevert. En daardoor schiet je dopamine-level omlaag. En doordat je iets niet afkrijgt, komt er ook nog eens geen dopamine vrij. Laat je drang naar perfectie daarom even voor wat het is, en kijk wat er gebeurt als je doorgaat met wat je hebt.

 

  1. Wat ging er eigenlijk goed vandaag?

Of je nou een stomme dag hebt, of een hele leuke… Schrijf aan het einde van elke dag sowieso op wat er goed ging. Bijvoorbeeld: ik heb mij niet uit het veld laten slaan, ik heb een toffe klant gehad, ik heb mijn adviesrapport klaar, ik heb voor een maand content ingepland, ik heb een halfuur gewandeld vandaag.

Op deze manier beloon je jezelf. Dit helpt je om positief te blijven!

 

  1. No stress

Zoals ik bij punt 6 al noemde; stress damt juist die broodnodige dopamine in. Daardoor word je vaak nog lustelozer en dit mag niet gebeuren natuurlijk. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk stress vermijdt. Dit kan al door een goede planning te maken voor al jouw werkzaamheden. En je raadt het misschien al… als je bovenstaande tips ter harte neemt, zorgt dit ook voor een afname van stress. Win-win-win situatie!

Kan jouw onderneming wel wat meer klanten gebruiken en wil je samen sparren over jouw business? Plan dan een gratis marketingsessie met mij in!