fbpx

Een betere focus als zzp’er, wie droomt er niet van!

Iedere thuiswerkende zzp’er heeft wel eens van die momenten dat ie geen focus heeft. Dat je die boekhouding moet doen, of die social media posts moet inplannen, of eindelijk die blog gaat schrijven. Vervolgens ga je maar weer eens een kopje thee zetten. En oja, de was moet ook nog in de droger en het brood moet nog uit de vriezer voor vanmiddag. Oftewel… er gebeurt niets wat met werk te maken heeft. En je was nog wel met veel goede moed opgestaan vandaag… No more excuses! Een betere focus? Daar kun je aan werken. En ik geef je hiervoor een paar tips.

1. Een opgeruimd bureau

Zorg dat je de avond ervoor je bureau goed opruimt. Leg alle overtollige spullen ergens anders. Die nietmachine en perforator heb je heus niet elke dag nodig. Opbergen dus. Een bureau die leeg oogt, maakt je hoofd ook leeg. Op een positieve manier dan ;).

2. Wees uitgerust

Ja, dit klinkt als een logische. Maar Netflix is een harde. Veel mensen gaan te laat naar bed door te bingewatchen. Ik maak mezelf er ook wel eens schuldig aan. Maar de volgende dag mark ik het gelijk! Ontdek na hoeveel uur slaap jij goed uitgerust bent en luister naar je lichaam. Ben je na minimaal 8 uur pas echt uitgerust? Slaap dan ook gewoon 8 uur.

3. Kies 1 actie voor vandaag

Als je het goed wilt doen, maak je sowieso een maand/weekplanning voor je activiteiten naast je eventuele klantencontact. Probeer 1 actie per dag te plannen en ga daar ook helemaal voor. Zeg nee tegen alles dat je erbij verzint. Gewoon op een andere dag plannen.

4. Een afvinklijstje maken voor de volgende dag

Mooi! Je hebt 1 hoofdactie gepland voor de volgende dag. Maak een lijstje met deelacties en zet daar desnoods tijden bij. Zo geef je jezelf een duidelijke opdracht om iets af te krijgen en laat je dat extra kopje thee nog maar even voor wat het is.

5. Je pauze plannen

Ja, echt plannen met tijden. Heel streng. Bijvoorbeeld 9 uur beginnen, 11 uur een kwartier theepauze, 12.30 uur een uurtje middagpauze, 15 uur een kwartier theepauze en dan om 17 uur stoppen. Doe wat voor jou werkt afhankelijk van het aantal uur dat jouw werkdag inneemt. Of het aantal uur dat je over hebt naast je klantencontact.

6. Een werkdag is een werkdag

Ook al werk je vanuit huis, zie het gewoon als een werkdag. Laat de was de was. Laat de vaat de vaat. Met kinderen die tussen de middag thuiskomen kan dit heel lastig zijn, dat snap ik. Die komen vol verhalen uit school en ze hebben logisch genoeg aandacht nodig. Maar dat kun je plannen! Hou hier rekening mee als je een planning voor jezelf maakt. Als je 1 actie kiest voor de dag, moet dit makkelijk haalbaar zijn.

7. Telefoon in je la en meldingen uit

Die telefoon, het is een topmagneet en dé afleider van de eeuw. Leg deze in je la, anders gaat je oog er telkens naartoe. Je moet wel bereikbaar zijn voor je klanten, maar zet alle meldingen die via je socials krijgt uit. Je leest je social media op maximaal 3 momenten. Voordat je met werken begint, na je middagpauze en aan het einde van je werkdag. Geniet vooral van de tijd die je ‘vrij’ bent, dus beperk die schermtijd in de avond.

8. E-mailmeldingen uitzetten en berichten lezen op 3 momenten

Ben je veel op de computer bezig? Zet die mailalert dan uit. Het is een behoorlijke afleider als deze telkens in de hoek van je computerscherm oppopt. Lees je mail lekker op 3 momenten, net zoals je social media. In de ochtend, na de lunch en aan het einde van je werkdag.

9. In een andere ruimte werken dan de woonkamer

De woonkamer kent veel verleidingen. Die plantjes die om water schreeuwen bijvoorbeeld. Of de poes die op je bureau springt. Wel super gezellig, bij mij slaapt hij op de extra stoel die naast me staat. Want zodra ik opsta pikt hij mijn plekje achter mijn bureau in. Als ik mij echt ergens op moet concentreren, zoek ik een andere plek op om te werken. Met een vaste computer is dat wel een uitdaging, maar als je een laptop hebt zou ik dat zeker doen. 

10. Beloon jezelf

Jazeker, als je een grote taak te doen hebt, bijvoorbeeld het maken van een contentplan voor je social media, dan mag je jezelf ook best belonen als het klaar is. Dat is toch een leuk vooruitzicht? Je hebt zo je best gedaan! Hang dan lekker zelf die slingers op. Koop die fietsmand, laptophoes, boek een schoonheidsbehandeling of schaf een leuk plantje aan voor op je bureau.

Succes met die focus. Zet ‘m op! Ben je benieuwd wat ik verder voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op!