fbpx

Instagram zelf heeft onlangs van zich laten horen als het gaat over het algoritme van Instagram. Ze hebben eindelijk antwoord gegeven op de meest gestelde vragen van gebruikers! Fijn dat ze dat hebben gedaan, want jij wil toch ook beter gezien worden op Instagram? Lees snel verder hoe je hier zelf aan kunt werken!

 

5 punten waarop je het algoritme van Instagram kunt beïnvloeden

 

1. Krijgen video’s voorrang op posts? Dat hangt helemaal af van je volger!

Het algoritme is zo ingesteld dat jouw volgers het contenttype te zien krijgen waarop ze doorgaans de meeste reacties of likes op geven, of lang naar kijken. Dus dit kan per persoon dus verschillend zijn. Kijkt diegene in de regel meer video’s, dan verschijnen video’s ook vaker in hun tijdlijn. Mijn advies zou zijn om foto’s, video’s en andere afbeeldingen af te wisselen. Wel is het zo dat video’s een betere kans hebben (4 x groter) om te worden getoond op de Explore pagina (onder het vergrootglas).

 

2. Het aantal woorden in een reactie heeft geen invloed op het algoritme. Converseren wel!

Hoewel dit bijna overal wordt genoemd; een reactie van minimaal 3 woorden blijkt dus een van de grootste Instagram mythen te zijn om beter gezien te worden. Want alle soorten reacties worden meegenomen voor het algoritme. Ook al is het alleen maar een emoji. Alleen is het wel zo dat een echte conversatie meer oplevert. Want dan worden er tenslotte meer reacties geplaatst. Dit betekent dat het goed is om ook terug te reageren op reacties. Dit houdt het platform levendig en het laat zien dat jij als account relevant bent. Zeker weten dat je een melding krijgt op een post of reactie? Zet dan je notificaties aan onder je ‘settings’.

 

3. Een persoonlijk account wordt niet voorgetrokken op een business account

Alle soorten accounts worden gelijk behandeld. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat een business account minder wordt bekeken omdat je een commercieel doel hebt.

 

4. Elke dag posten hoeft niet! Regelmaat is wel een must

Elke dag posten is helemaal niet nodig, helemaal als je niets te vertellen hebt. Het algoritme van Instagram signaleert vooral regelmaat, omdat je dan wordt gezien als quality account. Als je bijvoorbeeld een tijdje 2 keer per dag post en een paar weken later maar 1 keer per week, dan verlies je volgers en betrokkenheid. Het hangt er dus eigenlijk van af wat jij zelf volhoudt. Maak daarom een keuze voor de langere termijn. Dus ook al post je altijd maar een paar keer per week, dan wordt dat zeker beloond. Dit geldt overigens ook voor Instagram stories.

 

5. Timing is belangrijk als je gezien wilt worden

Het algoritme van Instagram let steeds meer op wanneer je post, want het wil altijd het laatste nieuws laten zien aan je volgers. Als je post wanneer jouw meeste volgers online zijn, dan geef je jezelf meer kans op een betere ranking en zichtbaarheid. Dat is goed om te weten, want dan kun je daarop je posts gaan plannen. Dit kan bijvoorbeeld met planningtools als Later, Hootsuite of Facebook for Creators.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad! Wil je hulp bij het opzetten van je Instagram? Neem dan contact met mij op!