fbpx

Mindf*cks suck! Het zijn die irritante belemmerende overtuigingen waardoor je stagneert als ondernemer. Genoeg mensen die ik spreek lopen hier tegenaan en ik had ze ook toen ik begon met ondernemen. En nog steken ze bij mij af en toe de kop op. I’m only human.

Belemmerende overtuigingen zijn denkbeelden die je beperken in je doen en laten. Denk aan dat vervelende stemmetje in je hoofd waardoor je onzeker wordt. Het kan je erg in de weg zitten zodat je niet zichtbaar bent zoals je zou willen. Ze houden je tegen om je droom waar te maken en brengen je tot stilstand. Vet balen!

Vaak zijn die belemmerende overtuigingen zo ingebakken, dat je je er niet eens van bewust bent. Automatisch vertroebelen ze jouw beeld van de werkelijkheid en je neemt het klakkeloos voor waarheid aan. We denken er niet eens diep over na. Ze zijn er gewoon, en vieren met zijn allen gezellig feest in je hoofd.

Misschien herken je deze overtuigingen wel:

– Anderen doen het vast beter dan ik

– Netwerken is gewoon niets voor mij

– Straks krijg ik een vervelende review

– Ik kom vast stom over op video

– Mijn vrienden gaan het raar vinden als ik deze post plaats

– Als ik een paar kilo ben afgevallen sta ik leuker op beeld

– Ze vinden me vast te duur als ik mijn prijs verhoog

O, wat komen deze overtuigingen vaak langs. Maar hey, goed nieuws! Belemmerende overtuigingen kun je veranderen. Dus deze ook.

Hoe verander je belemmerende overtuigingen?

Dit doe je door er diep in te duiken en ze te toetsen aan de werkelijkheid. Zo ben je in staat om er een positieve overtuiging van de maken. Dit gaat natuurlijk niet over 1 nacht ijs. Het beste kun je ze een voor een aanpakken. Hier een stappenplan om ze eens flink te elimineren.

Stap 1. Erken je belemerende overtuigingen

Je kan je belemmerende overtuigingen en gedachten pas aanpakken als je ze erkent en er bewust van bent. Dit doe je door ze daadwerkelijk op papier te zetten. Ja nu, pak pen en papier en schrijf ze onder elkaar. Vervolgens pik je er eentje uit om eens goed aan te pakken.

Stap 2. Schrijf uitgebreid op in welke situatie deze de kop opsteekt

Wanneer gebeurt het dat deze belemmerende gedachte als een vervelend stemmetje in je hoofd oppopt? Probeer het van een afstand te bekijken en beschrijf de situatie zo uitgebreid mogelijk.

Bijvoorbeeld: ik weet dat ik voor mijn styling business meer met video moet gaan doen voor een beter bereik op mijn socials en omdat mensen mij dan goed leren kennen. Ook kan ik daarmee meer van mijn bedrijf laten zien. Maar ik hou er gewoon niet van dat ik op beeld moet. Ik vind dat ik er nooit leuk uitzie op beeld en ik haper soms. Mensen zitten er toch niet op te wachten als het filmpje niet professioneel overkomt?

Stap 3. Omschrijf je gevoel in die situatie

Wat voel je precies als je in die situatie bent? Probeer dit uitgebreid te omschrijven.

Bijvoorbeeld: ik voel me onzeker en durf eigenlijk helemaal niet op beeld. Toch knaagt het aan mij, omdat ik weet dat ik er meer impact mee maak en dat het helpt om meer klanten te krijgen.

Stap 4. Omschrijf je gedrag

Wat doe je precies in zo’n situatie? Wat zeg je? Of wat doe je wel of juist niet?

Bijvoorbeeld: Ik sta dan met mijn mobiel in de aanslag om te filmen, maar dan stop ik na twee keer proberen. Ik ben gewoon niet tevreden. Over een paar dagen maar weer proberen, als ik die nieuwe outfit heb gescoord.

Stap 5. Beschrijf je gewenste gedrag

Hoe zou je willen dat je gedrag op dat moment is? En hoe zou je je dan willen voelen?

Bijvoorbeeld: Ik wil zelfverzekerd en met trots over mijn bedrijf vertellen op video. Zodat mensen interesse hebben in mij en mijn diensten.

Stap 6. Toets je overtuigingen aan de werkelijkheid

Weet je echt 100 procent zeker dat jouw belemmerende gedachten waar zijn?

Bijvoorbeeld: Kom ik echt stom over op beeld? Is het echt erg dat ik soms een beetje haper? Is het echt een ramp als een paar mensen geen interesse blijken te hebben en geen klant bij mij worden?

Stap 7. Zet die belemmerende overtuiging om in een positieve gedachte

Bijvoorbeeld: Ik ben geen tv-presentator, dus ik hoef helemaal niet gelikt over te komen. Het is niet erg dat ik een beetje haper, dit maakt mij juist menselijk. Niet iedereen zal geïnteresseerd zijn in mijn video, maar als ik daarmee laat zien dat ik een probleem voor mijn doelgroep oplos, kennen ze misschien iemand anders die door mij geholpen wil worden.

Stap 8. Maak die positieve gedachte werkelijkheid!

De komende twee weken ga je jezelf daadwerkelijk in deze situatie neerzetten. Deze situatie schrijf je eerst op. Het zal natuurlijk niet exact zo gebeuren als je beschrijft, maar je kan daarmee wel proberen hier naartoe te werken.

Bijvoorbeeld: Ik maak de komende twee weken twee video’s. Als voorbereiding ga ik twee korte teksten schrijven van maximaal 4 regels. Eerst maak ik een kort voorstelfilmpje over mij waarin ik laat zien wat mijn werkplek die dag is. En in het tweede filmpje vertel ik kort wat ik precies voor mijn klanten oplos. Ik zorg ervoor dat ik eruit zie alsof ik naar een klant ga en dat is goed genoeg! Het maakt mij niet uit wat anderen over mij zeggen. Ik ben tof zoals ik ben!

En ja, dit kan een uitdaging zijn. Maar je bent ondernemer. En ondernemen betekent durven en doen. En hoe tof is het als jij al een van die mindf*cks hebt overwonnen? Hup, elimineren met die hap!

Gratis marketingsessie

Ik help je graag om te groeien in je business. Zullen we samen eens een halfuurtje sparren waarin ik je wat bruikbare tips geef? Dit is geheel gratis.